Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bensoudaová žiada o vyšetrenie tzv. vojny proti drogám na Filipínach

Na archívnej snímke pokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudaová. Foto: TASR/AP

Dospela som k záveru, že existuje dôvodné podozrenie, že v súvislosti s filipínskou 'vojnou proti drogám' bol spáchaný zločin proti ľudskosti - vražda, uviedla prokurátorka.

Haag 14. júna (TASR) - Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudaová požiadala v pondelok sudcov tohto orgánu o odsúhlasenie dôkladného vyšetrovania obvinení zo zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mali filipínske bezpečnostné zložky dopustiť počas tzv. vojny proti drogám, ktorú v júli 2016 začal prezident Rodrigo Duterte. Informovala o tom agentúra AFP.

"Oznamujem, že predbežné posudzovanie situácie vo Filipínskej republike bolo dokončené, a že som požiadala o súdne povolenie prejsť k vyšetrovaniu," uviedla Fatou Bensoudaová vo vyhlásení. "Dospela som k záveru, že existuje dôvodné podozrenie, že v súvislosti s filipínskou 'vojnou proti drogám' bol spáchaný zločin proti ľudskosti - vražda," priblížila.

Ako pripomína agentúra AFP, Filipíny vystúpili z ICC v roku 2019 po tom, čo súd začal predbežne vyšetrovať obvinenia, že filipínska polícia medzi 2016 a 2019 nezákonne zabila tisíce civilistov. ICC však následne uviedol, že môže naďalej vyšetrovať Filipíny pre zločiny spáchané počas ich členstva v tomto medzinárodnom tribunále.

Gambijská právnička Fatou Bensoudová, ktorej deväťročné funkčné obdobie v úrade prokurátorky ICC končí v utorok, dodala, že prípadné "schválené vyšetrovanie na Filipínach pripadne môjmu nástupcovi (na tomto poste) Karimovi Khanovi".

Duterte sa stal filipínskym prezidentom v roku 2016 a následne spustil v krajine tvrdú protidrogovú kampaň. Podľa tamojšej polície bolo od jeho nástupu do úradu zabitých pri zásahoch už takmer 6000 osôb podozrivých z drogovej kriminality. Humanitárne organizácie sa pritom domnievajú, že počet obetí môže byť oveľa vyšší.