Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Berlín dodá Ukrajine vojenskú pomoc vrátane protivzdušnej obrany

Zľava nemecký minister obrany Boirs Pistorius, americký minister obrany Lloyd Austin a ich ukrajinský rezortný partner Oleksij Reznikov sa rozprávajú pred začiatkom schôdzky zástupcov krajín, ktoré poskytujú Ukrajine pomoc v boji proti ruskej invázii na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku 20. januára 2023. Foto: TASR/AP

Nemecké dodávky pomoci zahŕňajú protiletecké obranné systémy Patriot, samohybné protilietadlový systém Gepard, systém protivzdušnej obrany typu Iris-T SLM a riadené strely.

Ramstein 20. januára (TASR) - Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane a výzbroj v hodnote jednej miliardy eur. Prioritou má byť protivzdušná obrana. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v piatok oznámil, že celkový objem nemeckej pomoci sa tým zvýši na 3,3 miliardy eur.

Nemecké dodávky pomoci zahŕňajú protiletecké obranné systémy Patriot, samohybné protilietadlový systém Gepard, systém protivzdušnej obrany typu Iris-T SLM a riadené strely. Prioritou dodávok tak má byť protivzdušná obrana.

Pistorius vo štvrtok na poste ministra obrany nahradil Christine Lambrechtovú, ktorá 16. januára požiadala o uvoľnenie z funkcie. Nový balík pomoci oznámil počas zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Tá sa v piatok zišla na americkej leteckej základni Ramstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Hlavnou témou rokovaní má byť ďalšia vojenská pomoc Ukrajine, najmä dodanie bojových tankov Leopard 2, píše spravodajská stanica Deutsche Welle (DW).

Medzi účastníkmi z približne 50 krajín sú aj ministri obrany USA Lloyd Austin a Ukrajiny Oleksij Reznikov.