Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hasiči uhasili veľkú časť požiaru v lese Grunewald, rizikom je munícia

Dym stúpa z lesa Grunewald 4. augusta 2022. Foto: TASR/AP

V lokalitách, kde stále hrozí detonácia munície, má byť nasadené hasiace pancierové vozidlo, ktoré si požiarny zbor objednal od súkromnej firmy.

Berlín 5. augusta (TASR) - Berlínskym hasičom sa podarilo zlikvidovať veľkú časť požiaru v lese Grunewald, ležiacom na juhozápade nemeckej metropoly, ktorý vypukol vo štvrtok po explózii v policajnom sklade munície. Problémom je však naďalej samotný sklad, kde ešte vždy hrozia výbuchy a preto museli oblasť v okruhu 1000 metrov uzavrieť. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

Hasiči v noci na piatok bojovali proti plameňom v okolí muničného skladu. "Tieto požiare sú od dnešného rána takmer uhasené," povedal v piatok hovorca hasičov Thomas Kirstein. Dodal, že len ojedinele sa objavujú na zemi tlejúce ohniská a menšie požiare. Požiar zasiahol celkovo plochu zhruba 42 hektárov.

V nasadení je aktuálne 150 hasičov, pričom v centre hasiacich prác je momentálne samotné miesto výbuchu, ktoré chce polícia dopoludnia preskúmať pomocou obrneného vozidla nemeckých ozbrojených síl, aby mohla lepšie zhodnotiť situáciu. V lokalitách, kde stále hrozí detonácia munície, má byť tiež nasadené hasiace pancierové vozidlo, ktoré si požiarny zbor objednal od súkromnej firmy. Hasiči plánujú tiež využiť troch robotov z Dolného Saska, ktoré dokážu hasiť a je možné ich vyslať do uzavretej zóny. Vo štvrtok nebolo použitie takejto techniky možné vzhľadom na pretrvávajúce sporadické explózie.

Agentúra AP píše, že príčina prvých výbuchov, ku ktorým došlo vo štvrtok ráno, nie je známa. V tomto sklade, ktorý vznikol počas obdobia studenej vojny v západnom Berlíne v roku 1950, je uskladnených okolo 25 ton pyrotechniky i munície z čias druhej svetovej vojny a ďalších výbušnín. Kontrolovaná likvidácia nevybuchnutej munície sa tam vykonáva dva razy ročne.

Aj v piatok je naďalej uzavretá neďaleká diaľnica a regionálna doprava. Požiar si nevyžiadal evakuáciu, nakoľko najbližšie obytné budovy sú vzdialené najmenej dva kilometre.