Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izraelský veľvyslanec vyzval Nemecko k zaisteniu bezpečnosti Židov

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Obyvatelia Gazy hlásili, že Izrael uskutočňuje masívne letecké bombardovanie a delostrelecké ostreľovanie.

Berlín 14. mája (TASR) – Izraelský veľvyslanec v Berlíne Jeremy Issacharoff vyzval tamojšie úrady, aby zaistili ochranu židovskej komunity v Nemecku. Reagoval tak na incidenty z uplynulých dní, keď vo viacerých nemeckých mestách došlo k páleniu či krádeži vlajok Izraelského štátu. Informoval o tom v piatok magazín Der Spiegel.

„Nemecké úrady dôrazne prosím, aby urobili všetko pre to, aby zaistili bezpečnosť našej komunity," povedal Issacharoff v relácii Morgenmagazin stanice ARD. „Antisemitské činy nás znepokojujú, avšak konflikt na Blízkom východe nemá nič spoločné so židovskou komunitou v Nemecku," dodal.

Pretrvávajúce násilnosti týkajúceho sa blízkovýchodného konfliktu viedli k antisemitským incidentom i v Nemecku. V meste Gelsenkirchen polícia v stredu večer zastavila nepriateľský pochod zhruba 180 účastníkov smerujúci k miestnej synagóge, ktorí okrem palestínskych vlajok niesli i turecké či tuniské vlajky. Deň predtým pálili vlajky Izraela v Bonne a Münsteri. Všetky tri zmienené mestá sa nachádzajú v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

V noci na piatok došlo v meste Hildesheim v Dolnom Sasku k rozbitiu okna, v ktorom visela izraelská vlajka. Obyvateľ bytu sa v tom čase podľa polície v danej miestnosti nenachádzal.

Nepokoje v Nemecku podľa ministra vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herberta Reula nie je možné pripísať výlučne Palestínčanom. „Nejde len o palestínske skupiny," povedal v relácii Morgenecho stanice WDR 5. Hoci tieto prípady nie sú ešte na 100 percent vyšetrené, ide celkovo o ľudí z arabských krajín - ako napríklad zo Sýrie a v prípade jedného podozrivého z Gelsenkirchenu o osobu nemecko-libanonského pôvodu.

Nemecko medzičasom posilnilo policajnú ochranu synagóg vo viacerých mestách krajiny. Tamojší prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že antisemitizmus v Nemecku tolerovať nebude. Na zlepšenie ochrany židovských zariadení vyzval tiež minister zahraničných vecí Heiko Maas. Na občanov Nemecka apeloval, aby neakceptovali situácie, „keď sa zodpovednosť za udalosti na Blízkom východe – na ulici či na sociálnych sieťach – pripisuje osobám židovskej viery v Nemecku".

Príčinou potýčok medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas nie je podľa veľvyslanca v Berlíne izraelská politika týkajúca sa výstavby židovských osád na okupovaných palestínskych územiach. „Medzi Izraelčanmi a Hamasom existujú rozličné sporné body. Nie je však možné na Izrael vypáliť tisíce rakiet a potom to spájať s politikou osídľovania," povedal. Táto téma môže byť podľa neho predmetom vážneho politického dialógu, no „2000 rakiet nie je v tejto diskusii argumentom", dodal.

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených už 1800 rakiet. Obyvatelia Gazy hlásili v noci na piatok, že Izrael uskutočňuje masívne letecké bombardovanie a delostrelecké ostreľovanie.