Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vybrané krajiny odpovedali Rusku na otázky o otrave Navaľného

Pracovník pretiera farbou graffiti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného s nápisom Hrdina našej doby 28. apríla 2021 v Petrohrade, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Francúzsko zároveň dodalo, že eviduje žiadosť Rusko o pomoc pri vyšetrovaní tejto kauzy, avšak rozhodlo sa jej nevyhovieť.

Moskva 19. októbra (TASR) - Predstavitelia Nemecka, Francúzska, Švédka a Británie pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) odpovedali Rusku na jeho otázky o zisteniach v súvislosti s otravou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. V utorok o tom informoval spravodajský server Meduza.io s odolaním sa na príspevok bývalého šéfa laboratórií OPCW Marca-Michaela Bluma na Twitteri.

Rusko začiatkom októbra požiadalo uvedené štyri krajiny, ako aj technický sekretariát OPCW, aby mu poskytli údaje potrebné na dokončenie predbežného vyšetrovania kauzy Navaľnyj. Podľa Ruska totiž tieto štáty pred ním "skrývajú" presný chemický vzorec látky, ktorou bol podľa výsledkov ich analýzy Navaľnyj otrávený.

Rusko takto reagovalo na podnet skupiny 45 krajín sveta – vrátane USA, Británie, Nemecka a Kanady –, ktorá sa naň obrátila prostredníctvom OPCW a žiadala, aby Rusko podalo vysvetlenia týkajúce sa otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

Predstavitelia Nemecka vo svojej odpovedi Rusku uviedli, že poskytli všetky informácie o otrave Naváľaného, ktoré im zároveň potvrdilo aj samotné OPCW. V odpovedi Nemecka sa preto zdôrazňuje, že Rusko už má k dispozícii všetky potrebné údaje k tomu, aby začalo s vyšetrovaním kauzy Navaľnyj.

Británia sa stotožnila s vyhlásením Nemecka a Francúzsko uviedlo, že súhlasí so závermi svojich európskych partnerov, ku ktorým prišli pri analýze látky v tele Navaľného. Francúzsko zároveň dodalo, že eviduje žiadosť Rusko o pomoc pri vyšetrovaní tejto kauzy, avšak rozhodlo sa jej nevyhovieť.

Švédsko vo svojej odpovedi zase odkázalo Rusko na Nemecko, pretože práve na žiadosť Berlína sa Štokholm zúčastnil na vyšetrovaní tejto kauzy.

Experti OPCW vlani v októbri potvrdili závery nemeckých odborníkov o tom, že Naváľného otrávili látkou typom novičok. Samotný Navaľnyj z útoku obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko však odmieta účasť na otrave opozičného politika, ako aj vyšetrenie tejto kauzy.