Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Berlín ponúka užívateľom anonymné testovanie nelegálnych drog

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Testovanie nelegálnych drog v Berlíne zavádzajú na základe koaličnej zmluvy, ktorú medzi sebou po voľbách do krajinského parlamentu v roku 2016 uzavreli sociálni demokrati, Zelení a Ľavica.

Berlín 6. júna (TASR) – Užívatelia drog v Berlíne budú odteraz mať možnosť nechať si legálne, anonymne a bezplatne otestovať nelegálne zakúpené narkotiká. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Ako prvý o tom písal spravodajský portál RBB.

Takzvané preverovanie drog sa v Berlíne stáva skutočnosťou po rokoch diskusií a príprav. Vzorky prejdú rozborom Štátneho inštitútu forenznej a sociálnej medicíny (GerMed), ktorý zistí ich zloženie a prípadnú prítomnosť kontaminantov. Drogy ako marihuana, hašiš, kokaín, extáza či pervitín možno na analýzu odovzdať v troch centrách na liečbu závislostí a v mestskom poradenskom centre pre homosexuálov. Zároveň budú dostupné aj konzultácie pre skupiny a jednotlivcov.

Testovanie nelegálnych drog v Berlíne zavádzajú na základe koaličnej zmluvy, ktorú medzi sebou po voľbách do krajinského parlamentu v roku 2016 uzavreli sociálni demokrati, Zelení a Ľavica. Do príprav však bola zapojená aj prokuratúra a polícia.

Odporcovia testovania tento krok kritizujú, keďže podľa nich podporuje užívanie drog.