Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Berlín: Satelitné zábery vyvracajú tvrdenia Moskvy ohľadom mesta Buča

Na snímke zamestnanci ukladajú telá obetí vojny na cintoríne v dedine Buča na predmestí Kyjeva v utorok 5. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Telá mŕtvych ľudí v uliciach Buče, ktorých fotografie boli zverejnené počas uplynulého víkendu, museli podľa Berlína ležať v meste už najmenej od 10. marca.

Berlín 6. apríla (TASR) - Satelitné zábery z marca, ktoré má Nemecko k dispozícii, poskytujú závažné dôkazy odporujúce tvrdeniam Ruska, že jeho sily neboli zapojené do zabíjania civilistov ukrajinskom v meste Buča. Novinárom to v stredu povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje agentúra AFP.

Berlín na základe vyhodnotenia satelitných snímok z 10.-18. marca dospel k záveru, že ruské tvrdenia o tom, že zábery usmrtených civilistov boli zinscenované a že oni za vraždy nie sú zodpovední, "nie sú podľa nášho názoru obhájiteľné".

"Spoľahlivé dôkazy ukazujú, že ruské bojové a bezpečnostné sily boli nasadené v tejto oblasti od 7. do 30. marca," priblížil hovorca. "Boli zapojení do vypočúvania zajatcov, ktorí boli neskôr popravení. Toto sú informácie, ktoré máme," dodal.

Telá mŕtvych ľudí v uliciach Buče, ktorých fotografie boli zverejnené počas uplynulého víkendu, museli podľa Berlína ležať v meste už najmenej od 10. marca.

Muž s dieťaťom jazdí na bicykli vedľa mŕtveho tela civilistu v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 2. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Hebestreit uviedol, že "cielené zabíjanie zo strany ruských ozbrojených síl je dôkazom, že ruský prezident a vrchný veliteľ (Vladimir) Putin prinajmenšom potichu odsúhlasil porušovanie ľudských práv a vojnové zločiny".

Na otázku, či dané zábery pochádzali od spojencov alebo z mediálnych zdrojov, Hebestreit odpovedal, že informácie o "pôvode či vyhodnotení spravodajských záležitostí" vláda neposkytuje.