Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Spomienky na koniec 2. svetovej vojny v Berlíne prebiehali pokojne

Na archívnej snímke z 8. mája 2022 policajti skladajú obrovskú ukrajinskú vlajku pri sovietskom vojnovom pamätníku v Berlíne. Foto: TASR/AP

Na poriadok bude v Berlíne počas nedele a pondelka, keď sa má uskutočniť viac ako 50 demonštrácií a zhromaždení, dohliadať približne 3400 policajtov.

Berlín 9. mája (TASR) - Obyvatelia Berlína si v nedeľu na viacerých lokalitách pripomenuli výročie konca druhej svetovej vojny. Pre obavy z možného napätia súvisiaceho s prebiehajúcim konfliktom na Ukrajine dozerali na situáciu v meste policajné hliadky, informuje tlačová agentúra DPA.

Niekoľko stoviek ľudí v dopoludňajších hodinách položilo kvety k sovietskemu pamätníku v berlínskom parku Treptower. Podľa policajného hovorcu ľudia kládli vence aj k pamätníku v mestskej časti Mitte. Dodal, že všetky zhromaždenia prebiehali pokojne.
Na archívnej snímke z 8. mája 2022 deti držia ukrajinské zástavy pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 77. výročia ukončenia 2. svetovej vojny pred sovietskym vojnovým pamätníkom v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Na poriadok bude v Berlíne počas nedele a pondelka, keď sa má uskutočniť viac ako 50 demonštrácií a zhromaždení, dohliadať približne 3400 policajtov. Cieľom je podľa šéfky berlínskej polície Barbary Slowikovej zaistiť dôstojnosť spomienkových podujatí, chrániť pamätníky a zabrániť "inštrumentalizácii" týchto akcií.

Polícia v nemeckom hlavnom meste zakázala na 8. a 9. mája pri 15 pamätníkoch a v ich bezprostrednom okolí vyvesovanie ruských a ukrajinských vlajok, ako aj zobrazovanie ďalších symbolov vrátane písmena "Z", ktoré sa stalo symbolom podpory ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.
Na archívnej snímke z 8. mája 2022 veniec od ukrajinského veľvyslanectva je položený pred sovietskym vojnovým pamätníkom pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 77. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Berlín.
Foto: TASR/AP

Dôvodom sú obavy, že medzi ukrajinskými a ruskými skupinami dôjde počas spomienkových akcií pri príležitosti 77. výročia konca druhej svetovej vojny k potýčkam a eskalácii napätia. Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk opatrenia Berlína skritizoval ako "katastrofálne politické rozhodnutie".