Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Berlíne protestovali proti vojne a dovozu ruského plynu

Na snímke zo 6. apríla 2022 žena ukazuje symbolicky zviazané ruky počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu pred budovou Reichstagu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Niekoľko desiatok ľudí protestovalo v stredu aj pred nemeckým veľvyslanectvom v litovskom Vilniuse.

Berlín 7. apríla (TASR) - Tisíce ľudí si v stredu na protest proti zločinom páchaným ruskými silami na Ukrajine ľahlo na trávnik pred budovou nemeckého Bundestagu (Spolkového snemu) v Berlíne. Tento "ľudský koberec" mal byť pripomienkou toho, že počet nevinných obetí vojny neustále stúpa. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Aliancia ukrajinských organizácií zaznamenala účasť približne 5000 ľudí. Mnohí boli oblečení v ukrajinských národných farbách a pod očami mali namaľované červené slzy. Na úvod skandovali heslá požadujúce, aby Nemecko okamžite prijalo embargo na ruský plyn a ropu. "Nechajte si vaše sľuby, konajte hneď!" vyzývali.
Na snímke zo 6. apríla 2022 ľudia ležia na zemi a symbolizujú ľudí zabitých vo vojne na Ukrajine počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu pred budovou Reichstagu v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Na proteste sa tiež čítali svedectvá ľudí z vojnových oblastí na Ukrajine a objavili sa tam plagáty s heslami ako napríklad "Nijaké peniaze na vojnu". Nakoniec si ľahli na zem, zatvorili si oči a ruky si založili za chrbát naznačujúc, že ich majú zviazané.
Na archívnej snímke zo 6. apríla 2022 ľudia ležia na zemi a symbolizujú ľudí zabitých vo vojne na Ukrajine počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu pred budovou Reichstagu v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Táto scéna evokovala hrozivé zábery z mesta Buča neďaleko Kyjeva, kde sa po stiahnutí ruských síl objavili v uliciach telá stoviek mŕtvych civilistov. Niektoré z obetí mali spútané ruky a boli zastrelené do tyla. Moskva akúkoľvek zodpovednosť za tieto zverstvá odmietla.
Na snímke zo 6. apríla 2022 žena ukazuje symbolicky zviazané ruky počas protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu pred budovou Reichstagu v Berlíne.
Foto: TASR/AP

Niekoľko desiatok ľudí protestovalo v stredu aj pred nemeckým veľvyslanectvom v litovskom Vilniuse. Chceli tak vyjadriť svoj hnev voči postoju Berlína, ktorý zatiaľ nepristúpil k zákazu dovozu nerastných surovín z Ruska. "Nemecko financuje kroky Ruska a genocídu na Ukrajine výmenou za lacnejšie kúrenie," povedal jeden z aktivistov pre litovský rozhlas. Účastníci protestnej akcie si podobne ako v Berlíne ľahli na ulicu pred budovu ambasády symbolizujúc zabitých civilistov na Ukrajine.