Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj chce systémy protivzdušnej obrany na zastavenie útokov Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí počas otvorenia medzinárodnej konferencie o obnove Ukrajiny v Berlíne 11. júna 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident v utorok v Nemecku absolvoval stretnutia s prezidentom krajiny Frankom-Walterom Steinmeierom i spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

Berlín 11. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok spojencov vyzval, aby jeho krajine dodali viac systémov protivzdušnej obrany. Takisto upozornil na útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúr AFP a DPA.

"Najväčšou strategickou výhodou Ruska nad Ukrajinou je prevaha vo vzduchu," povedal Zelenskyj v Berlíne na konferencii o obnove Ukrajiny. Dodal, že ruské rakety a bomby sú nápomocné pri postupe pozemného vojska. "Odpoveďou je protivzdušná obrana," dodal.

"Potrebujeme v najbližšej dobe ešte najmenej sedem ďalších systémov (protivzdušnej obrany) Patriot, aby sme chránili naše veľké mestá," povedal. Nemeckému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi sa osobne poďakoval za doterajšiu podporu pri dodávkach takýchto systémov.

Nemecko zatiaľ Ukrajine dodalo dva systémy Patriot a ďalší prisľúbilo, pripomína DPA. Ukrajinskí vojaci sa zúčastňujú na výcviku na tieto systémy.

Kapacity Ukrajiny v oblasti výroby energie sa podľa Zelenského od zimy v dôsledku ruských útokov na ukrajinské energetické zariadenia znížila na polovicu. "Zničených bolo deväť gigawattov kapacity. Vrchol spotreby elektrickej energie minulú zimu bolo 18 gigawattov," spresnil.

Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že na konferencie v Berlíne budú rokovať predstavitelia vlád, spoločností a organizácii s cieľom pomôcť Ukrajine. "Hlavnou prioritou budú bezodkladné riešenia pre ukrajinský energetický sektor," napísal.

Ukrajinský prezident v utorok v Nemecku absolvoval stretnutia s prezidentom krajiny Frankom-Walterom Steinmeierom i spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.