Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Berlínsky senátor na dúhovom pochode kritizoval Poľsko a Maďarsko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už predpoludním vyzval starosta Berlína Michael Müller na solidaritu s prenasledovanými gaymi, lesbami a transrodovými ľuďmi.

Berlín 24. júla (TASR) - Približne 65.000 ľudí sa v sobotu zúčastnilo na berlínskom dúhovom pochode, nazývanom aj Christopher Street Day (CSD) - organizátori odhadli účasť dokonca 80.000 osôb. Ako napísal denník Der Tagesspiegel, išlo o najväčšiu demonštráciu v Berlíne od vypuknutia pandémie nového koronavírusu.

Krátko po začiatku demonštrácie o 13.00 h sa v centre nemeckej metropoly zišlo podľa polície zhruba 35.000 osôb. Organizátori pritom spočiatku počítali s účasťou okolo 20.000 ľudí.

Berlínsky senátor pre oblasť kultúry Klaus Lederer na úvod podujatia vyzval, aby sa mesto stalo "slobodnou zónou queer (ľudí)", píše agentúra AP. Reagoval tak na zhoršujúcu sa situáciu komunity LGBTQ v Maďarsku a Poľsku.

Práve v niektorých častiach Poľska totiž vznikli tzv. zóny bez prítomnosti LGBT osôb. Maďarsko zase v júni prijalo zákon zakazujúci zobrazovanie homosexuality či rodových tém pre maloletých. Ľudskoprávne organizácie sporný zákon označili za diskriminačný. Lederer dodal, že situácie v oboch spomínaných členských štátoch EÚ ho "mrazí".

Už predpoludním vyzval starosta Berlína Michael Müller na solidaritu s prenasledovanými gaymi, lesbami a transrodovými ľuďmi. Hoci je dnešný Berlín "otvorený svetu a liberálny", je podľa neho nepriateľské myslenie a konanie voči LGBTQ komunite problémom aj v "hlavnom dúhovom meste Európy". "Tomu sa musíme spoločne postaviť," dodal.

Poukázal tiež na to, že situácia je v mnohých štátoch omnoho ťažšia než v Nemecku. Preto je potrebné myslieť na tých, čo za svoju angažovanosť za rovnoprávnosť a rešpekt čelia "vylúčeniu, prenasledovaniu či zatýkaniu".

V poradí 43. ročník dúhového festivalu CSD sa tento rok uskutočnil opäť priamo v uliciach Berlína po tom, čo sa vlani pre pandémiu koronavírusu konal len vo virtuálnom priestore. Organizátori opakovane vyzývali ľudí, aby si nasadili rúška a dodržiavali vzdialenosť od ostatných, čo však miestami pre vysokú účasť nebolo možné.