Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Berlusconi: Koaličné strany vyriešili spory pri vytváraní vlády

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa usmieva na novinárov v Ríme v utorok 18. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Podľa kritikov obsadenie ministerstva spravodlivosti Berlusconiho stranou znamená konflikt záujmov a hrozbu vytvárania zákonov šitými na mieru tohto mediálneho magnáta.

Rím 19. októbra (TASR) - Predseda strany Forza Italia (FI) Silvio Berlusconi potvrdil, že koaličným stranám sa podarilo vyriešiť personálne spory pri vytváraní novej vlády. TASR o tom informuje podľa správy agentúry ANSA.

Víťazka volieb Giorgia Meloniová, predsedníčka strany Bratia Talianska (FdI) sa do niekoľkých dní stane ako prvá žena premiérkou. Na miesto ministra spravodlivosti presadzovala spolustraníka Carla Nordia, Berlusconi navrhoval bývalú šéfku Senátu Elisabettu Casellatiovú.

"Meloniová navrhla Nordia s tým, že je veľmi dobrý a možno sa presvedčíte, že je to správna voľba. Ale ja som presvedčený, že správnou voľbou je Casellatiová, pretože viem, čo treba urobiť pre reformu súdnictva," povedal novinárom Berlusconi.

Casellatiovú spochybňoval novozvolený predseda Senátu Ignazio La Russa (FdI) s tým, že "môže mať rôzne úlohy, nielen ministerky spravodlivosti". Berlusconi po stretnutí s budúcou premiérkou oznámil, že Meloniová "povedala 'áno' Casellatiovej ako ministerke spravodlivosti".

Nordio (75) si vybudoval meno v boji proti ľavicovým teroristom z Červených brigád a bol tiež súčasťou prokurátorského tímu Čisté ruky, ktorý v 90. rokoch vyšetrovaním korupcie zmenil taliansku politickú scénu. Casellatiová (76) sa ako prvá žena v roku 2018 stala predsedníčkou Senátu, hornej snemovne talianskeho parlamentu.

Podľa kritikov však obsadenie ministerstva spravodlivosti Berlusconiho stranou znamená konflikt záujmov a hrozbu vytvárania zákonov šitými na mieru tohto mediálneho magnáta.

Podľa doteraz nezverejnenej koaličnej dohody získa FI údajne päť ministerstiev vrátane ministra zahraničných vecí pre Antonia Tajaniho. Liga údajne získa rezort dopravy pre svojho lídra Mattea Salviniho, priemyslu pre Giancarla Giorgettiho a regionálnych záležitostí pre Roberta Calderoliho.

Berlusconi tiež povedal, že Meloniová ho požiadala, aby bol jej poradcom, čo s radosťou prijal.