Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Berlusconi: Som sklamaný a zarmútený z Putinových skutkov

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a vtedajší taliansky premiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Berlusconi, ktorý v rokoch 1994 až 2011 stál trikrát na čele talianskej vlády, sa predtým vyhýbal verejnému kritizovaniu Putina.

Rím 10. apríla (TASR) - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi vyhlásil, že je "hlboko sklamaný a zarmútený" správaním sa svojho starého priateľa, ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s napadnutím Ukrajiny.

"Nemôžem a ani nechcem skrývať, že som hlboko sklamaný správaním sa Vladimira Putina," povedal Berlusconi v sobotu na verejnom stretnutí svojej pravicovej strany Forza Italia v Ríme, ktorá je súčasťou širokej koalície podporujúcej vládu Maria Draghiho, informovala tlačová agentúra AFP.

"Spoznal som ho pred približne 20 rokmi a vždy sa mi zdal ako demokrat a mierumilovný človek," dodal 85-ročný miliardár.

Berlusconi, ktorý v rokoch 1994 až 2011 stál trikrát na čele talianskej vlády, sa predtým vyhýbal verejnému kritizovaniu Putina. Keď bol pri moci, udržiaval s ruským prezidentom priateľské osobné vzťahy, pričom zašiel až tak ďaleko, že ho pozval na dovolenku do svojej luxusnej vily na Sardínii.

"Tvárou v tvár hrôze masakrov civilistov v Buči a na ďalších miestach - skutočným vojnovým zločinom - Rusko nemôže poprieť svoju zodpovednosť," povedal v sobotu Berlusconi.