Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Betlehemská procesia vyštartovala z Jeruzalema na piatich vozidlách

Na snímke v popredí druhý zľava palestínsky prezident Mahmúd Abbás počas tradičnej polnočnej omše v Chráme Narodenia Pána v predjordánskom Betleheme 25. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Na izraelské územie majú tento rok zakázaný vstup pútnici zo zahraničia.

Jeruzalem 24. decembra (TASR) - Vianočná kresťanská procesia, pozostávajúca len z piatich áut, vyštartovala vo štvrtok predpoludním zo zamračeného a upršaného Jeruzalema do predjordánskeho Betlehema, kde sa podľa Biblie narodil Ježiš. Z miesta udalosti o tom píše spravodajca tlačovej agentúry DPA.

V Izraeli aktuálne platia prísne protikoronavírusové obmedzenia týkajúce sa verejného života. Na izraelské územie majú zakázaný vstup aj pútnici zo zahraničia.

Keď latinský patriarcha Pierbattista Pizzaballa prechádzal autom cez historickú Jaffskú bránu, uličky kresťanskej štvrte v jeruzalemskom hradbami obklopenom Starom meste boli prázdne, bez ľudí, a obchody zatvorené, približuje DPA.

Pizzaballa, najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi v Svätej zemi, bude vianočnú polnočnú omšu v betlehemskom Chráme Narodenia Pána - postavenom na mieste údajného Ježišovho narodenia - celebrovať výlučne len v prítomnosti kňazov a predstaviteľov duchovenstva.

Pre lockdown súvisiaci s koronavírusovou pandémiou a zákaz nočného vychádzania nie sú na betlehemskom Námestí jasličiek okrem tejto bohoslužby bez účasti veriacich plánované nijaké iné nočné akcie. Inokedy sa však na týchto miestach zhromažďujú v štedrovečernú noc tisícky veseliacich sa a Ježišovo narodenie oslavujúcich ľudí.