Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bezdomovec dostal 26 mesiacov väzenia za krádeže počas núdzového stavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prísnejší trest než býva v takýchto prípadoch zvykom - až osem rokov odňatia slobody - mu hrozil preto, lebo kradol počas núdzového stavu.

Plzeň 29. mája (TASR) - Súd v Plzni poslal na 26 mesiacov za mreže bezdomovca, ktorý sa počas núdzového stavu, vyhláseného v súvislosti s pandémiou koronavírusu, dopustil krádeží sladkostí v miestnych obchodoch. Informoval o tom v piatok portál iDNES.cz.

Václava Šupku (32) z mesta Ústí nad Labem na severozápade Čiech prichytili pri krádeži v obchodnom dome Kaufland v Plzni 3. apríla - ukradol tam dve šišky. O tri dni neskôr chcel zase odísť bez zaplatenia s 21 čokoládami ukrytými pod kabátom z predajne COOP v obci Dobřany.

Prísnejší trest než býva v takýchto prípadoch zvykom - až osem rokov odňatia slobody - mu hrozil preto, lebo kradol počas núdzového stavu. Ten platil v Česku od 12. marca do 17. mája.

Vynesený rozsudok je už právoplatný - obžalovaný i štátny zástupca sa vzdali práva na odvolanie. Šupka sa ku krádežiam priznal: "Som bezdomovec, neviem si nájsť prácu a došli mi všetky úspory. Jedol som stále len suché rožky," citoval ho server Novinky.cz s tým, že v poslednom čase musel žobrať na uliciach, aby si zabezpečil jedlo.

Muž má v trestnom registri už niekoľko záznamov. Vo februári 2019 ho prepustili z väzenia, kde si odpykával štvorročný trest za krádež. V roku 2013 totiž v Ústeckom kraji - kde v tom čase pre povodňovú situáciu takisto platili mimoriadne opatrenia - ukradol zo železničného vagóna medený kábel.