Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN odsúhlasila policajnú misiu v Burundi

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, archívne foto Foto: TASR/AP

Členovia rady v prijatom dokumente žiadajú Pan Ki-muna, aby po konzultácii s burundskou vládou a v koordinácii s Africkou úniou v priebehu 15 dní predložil možnosti nasadenia polície OSN v krajine.

New York 2. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala v noci na dnes jednohlasne rezolúciu, ktorá predpokladá nasadenie polície OSN v Burundi, kde zabíjanie, mučenie a miznutie ľudí vytvorilo atmosféru strachu a viedlo k úteku vyše 250.000 obyvateľov do susedných krajín.

Členovia rady v prijatom dokumente žiadajú generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby po konzultácii s burundskou vládou a v koordinácii s Africkou úniou v priebehu 15 dní predložil možnosti nasadenia polície OSN v tejto východoafrickej krajine, informuje agentúra AP. Cieľom takéhoto kroku je rozšíriť sledovanie bezpečnostnej situácie, podporiť dodržiavanie ľudských práv a presadzovanie vlády zákona.

Bezpečnostná rada dôrazne odsúdila porušovanie ľudských práv v Burundi, ako je tzv. mimosúdne zabíjanie, svojvoľné zatýkanie, zastrašovanie organizácií občianskej spoločnosti a novinárov alebo obmedzovanie základných slobôd.

Vlaňajšie rozhodnutie burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa už po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu vyústilo v máji do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov. To všetko doviedlo túto krajinu na východe Afriky až na pokraj občianskej vojny.

V júlových voľbách síce Nkurunziza zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.