Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne podporuje pokrok v Líbyi

Líbyjská vlajka, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rada na základe rezolúcie žiada vytvorenie 60-člennej jednotky pozorovateľov, ktorí budú monitorovať dodržiavanie prímeria.

New York 16. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok jednomyseľne prijala rezolúciu potvrdzujúcu pokrok, ktorý dosiahli bojujúce strany v Líbyi od podpísania prímeria v októbri minulého roka. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatov.

O rezolúciu, ktorá dokumentuje pokrok v politických a bezpečnostných otázkach, požiadali líbyjské súperiace strany.

Rada na základe rezolúcie žiada vytvorenie 60-člennej jednotky pozorovateľov, ktorí budú monitorovať dodržiavanie prímeria. Nejde o súčasť mechanizmu monitorovania prímeria, ktorý sa snažia vytvoriť samotné bojujúce strany.

Rezolúcia však neuvádza, kto bude dohliadať na odchod 20.000 zahraničných bojovníkov a žoldnierov nachádzajúcich sa na území Líbye.

Dočasná vláda, ktorá má krajinu úspešne doviesť k voľbám naplánovaným na 24. decembra, nahradila medzinárodne uznávanú vládu národnej zhody (GNA) sídliacu s Tripolise a paralelne s ňou pôsobiaci vládny kabinet, ktorého baštou bol región Kyrenaika (v arabčine Barka) na východe Líbye. Ide o kľúčový región, ktorý prakticky ovládali vojenské jednotky veliteľa Chalífu Haftara. Exekutíva pôsobiaca na líbyjskom východe nebola medzinárodne uznaná.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré vzdušnými útokmi podporilo aj NATO a ktoré viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti.

Prímerie vyhlásené vlani v októbri a výber kandidáta na predsedu vlády vo februári priniesli nádej, že nová dočasná vláda môže priviesť krajinu k decembrovým voľbám.