Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN odmietla požiadavku obnoviť sankcie voči Iránu

Ženy s ochrannými rúškami sedia na autobusovej zastávke v meste Zandžán na severozápade Iránu. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Pompeo minulý týždeň vyhlásil, že Spojené štáty majú právo na obnovenie sankcií napriek tomu, že jednostranne upustili od jadrovej dohody s Iránom v roku 2018.

New York 26. augusta (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v utorok zamietla požiadavku americkej vlády o opätovné zavedenie všetkých sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra AP.

Tento krok podľa AP nahneval americkú veľvyslankyňu pri OSN Kelly Craftovú, ktorá odporcov návrhu obvinila z podporovania "terorizmu".

Indonézsky veľvyslanec pri OSN, ktorého krajina momentálne BR OSN predsedá, zverejnil na žiadosť Číny a Ruska výsledky hlasovania všetkých 15 členských krajín.

"Je mi jasné, že jeden člen má na tento problém (uvalenia sankcií) špecifický názor, zatiaľ čo významné množstvo členov sa na vec pozerá opačne," povedal indonézsky veľvyslanec počas virtuálnej konferencie diplomatov OSN. "Z môjho pohľadu nedosiahla Rada zhodu. Preto ako predsedajúci nie som v pozícii podniknúť ďalšie kroky," uzavrel utorkové rokovania.

Bezpečnostnej rade OSN bude od septembra predsedať africký štát Niger. Agentúra AP však upozorňuje, že nigerský veľvyslanec pri OSN sa tiež postavil proti uvaleniu sankcií. Je preto nepravdepodobné, že práve počas nového predsedníctva príde k ich obnoveniu.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo minulý týždeň vyhlásil, že Spojené štáty majú právo na obnovenie sankcií napriek tomu, že jednostranne upustili od jadrovej dohody s Iránom v roku 2018.

Vedenie americkej misie pri OSN neskôr v utorok vydalo vyhlásenie, v ktorom píše, že nesúhlas niektorých členských štátov s rozhodnutím USA "nemá žiadnu zákonnú váhu".