Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o Afganistane

Afganskí utečenci čakajú v hangári na americkej leteckej základni v nemeckom meste Ramstein 30. augusta 2021 pred ich odchodom. Foto: TASR/AP

Peking a Moskva sa hlasovania zdržali, čím umožnili prijatie dokumentu.

New York 30. augusta (TASR) – Bezpečnostná rada (BR) OSN v pondelok prijala rezolúciu, v ktorej vyzvala militantné hnutie Taliban, aby dodržalo svoj záväzok umožniť Afgancom a cudzím štátnym príslušníkom „bezpečne opustiť Afganistan". Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

V uznesení sa Bezpečnostná rada odvoláva sľuby Talibanu, že Afganci môžu slobodne opustiť krajinu kedykoľvek a akýmikoľvek možnými prostriedkami. BR OSN „očakáva", že Taliban splní tento záväzok.

Dokument, ktorý predložili Veľká Británia a Francúzsko spolu s USA a Írskom, tiež požaduje, aby sa Afganistan nestal útočiskom teroristov. Zdôrazňuje sa v ňom aj potreba neobmedzeného humanitárneho prístupu a dodržiavania ľudských práv, najmä „práv žien, detí a menšín". V texte sa však nespomína bezpečná zóna OSN v Kábule, o ktorej cez víkend hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Za uznesenie hlasovalo 13 členov BR OSN. Čína a Rusko sa hlasovania zdržali. Agentúra DPA v tejto súvislosti uviedla, že rezolúcia predstavuje jeden zo „vzácnych momentov" na pôde Bezpečnostnej rady. Vo väčšine prípadov boli stáli členovia – najmä USA, Čína a Rusko – často v rozpore a blokovali spoločné riešenia. Peking a Moskva sa tentoraz hlasovania zdržali, čím umožnili prijatie dokumentu.