Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN privítala zvolenie prechodnej vlády Líbye

Príslušníci líbyjských vládnych síl počas bojov s jednotkami tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) pod velením Chalífa Haftara. Foto: TASR/AP

Dočasné orgány by podľa BR OSN mali rýchlo zostaviť inkluzívnu vládu a pokračovať v príprave na decembrové voľby.

New York 10. februára (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v noci na stredu privítala zvolenie prechodnej vlády Líbye a vyzvala na pokračovanie v príprave decembrových prezidentských a parlamentných volieb. Informovala o tom agentúra DPA.

Delegáti súperiacich líbyjských frakcií zvolili 5. februára dočasného predsedu vlády a trojčlennú prezidentskú radu - títo ľudia povedú krajinu do parlamentných a prezidentských volieb naplánovaných na 24. decembra. Po voľbách prechodnú vládu nahradí demokraticky zvolená vláda. Rokovania sa konali vo švajčiarskej Ženeve pod záštitou OSN.

Za dočasného premiéra zvolili politického aktivistu a podnikateľa Abdala-Hámida Muhammada Dbaibu a za dočasnú hlavu prezidentskej rady bývalého veľvyslanca v Grécku Muhammada Manfího.

BR OSN označila dohodu za dôležitý míľnik pre politický proces v krajine. Zároveň vyzvala všetky strany konfliktu v Líbyi, aby dodržiavali zbrojné embargo OSN uvalené na tento severoafrický štát, ako aj dohodnuté prímerie. Takisto žiada všetky zahraničné sily a žoldnierov, aby sa z Líbye stiahli.

Dočasné orgány by podľa BR OSN mali rýchlo zostaviť inkluzívnu vládu a pokračovať v príprave na decembrové voľby.

Líbya upadla do chaosu v roku 2011 po zvrhnutí bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Má v súčasnosti dve súperiace vlády - vládu podporovanú OSN v metropole Tripolis a ďalšiu na východe krajiny v meste Tobruk, ktorá je lojálna vojenskému veliteľovi Chalífovi Haftarovi. Krajina sa stala zástupným bojiskom súperiacich síl a do konfliktu boli vtiahnuté zahraničné mocnosti.