Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN vyzvala Taliban na zrušenie obmedzení voči ženám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rada žiada aj okamžité znovuotvorenie škôl pre všetky študentky.

New York 25. mája (TASR) - Bezpečnostná rada OSN vyzvala afganské fundamentalistické hnutie Taliban, aby "urýchlene" zrušilo nariadenia, ktoré obmedzujú základné práva a slobody žien. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

Výzva OSN prišla len pár dní po tom, čo Taliban prikázal televíznym moderátorkám, aby si počas vysielania zahaľovali tvár. Toto nariadenie je najnovším zo série prísnych obmedzení namierených voči afganským ženám a dievčatám.

Vo vyhlásení zverejnenom v noci na stredu vyjadrilo 15 členských krajín BR OSN znepokojenie nad "zavádzaním obmedzení, ktoré zabraňujú v prístupe k vzdelaniu, zamestnaniu, voľnému pohybu a plnej, rovnocennej a zmysluplnej účasti žien na verejnom živote" v Afganistane.

Rada vyzvala afganské vládnuce hnutie Taliban, aby "urýchlene upustilo od nariadení a praktík, ktoré v súčasnosti obmedzujú základné práva a slobody afganských dievčat a žien". Okrem toho žiada aj okamžité znovuotvorenie škôl pre všetky študentky.

Podľa diplomatov trvalo pripomienkovanie textu vyhlásenia BR OSN až dva týždne, lebo Rusko a Čína namietali proti jeho zameraniu na ľudské práva.

Do textu boli následne pridané state o "hlbokom znepokojení nad nestabilnou situáciou v Afganistane" súvisiacou s humanitárnymi, politickými, sociálnymi, ekonomickými a bezpečnostnými otázkami. Dokument odkazuje najmä na pašovanie drog a teroristické útoky na civilistov a súčasne akcentuje potrebu obnovy afganského bankovníctva a finančníctva.