Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná stratégia USA sa zameriava na Čínu či Rusko

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná stratégia vychádza z národných záujmov USA chrániť bezpečnosť Američanov, rozširovať hospodárske príležitosti a plniť a chrániť demokratické hodnoty.

Washington 12. októbra (TASR) - Biely dom v stredu predstavil bezpečnostnú stratégiu USA, ktorá sa zameriava na udržiavanie kontroly nad Čínou a Ruskom. Stratégia tiež zahŕňa investície do domácej politiky. TASR správu prevzala z agentúry AP a tlačovej správy Bieleho domu.

"Potreba vedenia zo strany Spojených štátov je na celom svete taká veľká, aká ešte nikdy nebola. Sme uprostred strategického súperenia s cieľom formovať budúcnosť medzinárodného poriadku," povedal americký prezident Joe Biden pri predstavovaní dokumentu.

Bezpečnostná stratégia vychádza z národných záujmov USA chrániť bezpečnosť Američanov, rozširovať hospodárske príležitosti a plniť a chrániť demokratické hodnoty. Biely dom za najnaliehavejšiu výzvu označil oblasť strategickej konkurencie.

"Budeme účinne konkurovať Čínskej ľudovej republike, ktorá je jediným konkurentom so zámerom a - stále sa zväčšujúcou - spôsobilosťou pretvárať medzinárodný poriadok a zároveň udržiavať pod kontrolou nebezpečné Rusko," uvádza Biely dom na svojej oficiálnej webovej stránke.

Investície v rámci USA Biely dom označil za "kľúčové" s cieľom pomôcť Spojeným štátom byť konkurencieschopnými v najbližšom desaťročí.

"Uvedomujeme si, že ak majú Spojené štáty uspieť v zahraničí, musíme investovať do našej inovácie a priemyselnej sily, a budovať našu domácu odolnosť," uvádza sa v texte stratégie.