Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostné zložky v Libanone mali mučiť sýrskych utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informovala o tom ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Bejrút 23. marca (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v utorok informovala, že libanonské bezpečnostné zložky sa dopustili "šokujúcich porušení" práv sýrskych utečencov žijúcich v Libanone.

Zo správy zverejnenej Amnesty vyplýva, že sýrski utečenci boli svojvoľne zatýkaní na základe podozrenia z terorizmu, či vystavení mučeniu s použitím postupov ako vo vládnych väzniciach v Sýrii.

Niektorí zo sýrskych utečencov, ktorých kontaktovala Amnesty, uviedli, že boli bití kovovými tyčami, elektrickými káblami a plastovými rúrkami. Zadržaní tiež popísali, že boli zavesení dolu hlavou alebo nútení vydržať dlhší čas v nepohodlnej polohe, čo sa považuje za jeden z nástrojov mučenia.

V súvislosti s týmito zisteniami Amnesty zopakovala, že libanonské úrady "úplne ignorujú medzinárodné normy o ľudských právach".

Správa Amnesty dokumentuje prípady 26 sýrskych utečencov, vrátane štyroch zadržiavaných v Libanone pre obvinenia z terorizmu. Ide o kauzy z rokov 2014-21.

Marie Forestierová, výskumníčka v oblasti práv utečencov a migrantov pracujúca pre Amnesty International, informovala, že k prípadom zlého zaobchádzania dochádzalo napr. v centre tajných služieb vo východnom Libanone, úrad pre národnú bezpečnosť v Bejrúte či na ministerstve obrany.

Libanon sa stal novým domovom pre asi milión sýrskych utečencov, ktorí tam unikli pred občianskou vojnou vo svojej vlasti.