Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obranné zložky v Sudáne zasiahli proti demonštrantom, hlásia 1 obeť

Na snímke demonštranti v Sudáne 30. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Dvadsaťsedemročný demonštrant podľa zdravotníckych úradov zomrel v Chartúme po tom, ako utrpel zranenie v oblasti hrudníka.

Chartúm 30. januára (TASR) - Sudánske bezpečnostné zložky v nedeľu zabili jednu osobu počas zásahu proti tisíckam demonštrantov, ktorí sa v hlavnom meste Chartúm dožadovali civilnej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvadsaťsedemročný demonštrant podľa zdravotníckych úradov zomrel v Chartúme po tom, ako utrpel zranenie v oblasti hrudníka. Protesty sa v nedeľu konali aj v ďalších mestách krajiny.

"Krv je cesta k slobode," skandovali demonštranti, ktorí počas pochodu mestom Omdurman mávali sudánskou zástavou.

"Vráťte sa naspäť do kasární," kričali na vojakov demonštranti v ďalšom meste na východe krajiny.

Protestujúci niekedy až v desaťtisícových počtoch pravidelne vychádzajú do ulíc sudánskych miest od októbrového (2021) prevratu vedeného armádnym generálom Abdalom Fattáhom Burhánom, pripomína AFP.

Prevzatie moci armádou vyvolalo rozsiahle medzinárodné odsúdenie a vykoľajilo aj krehký proces prechodu na civilnú vládu po zvrhnutí dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra v apríli 2019.

Počas zásahov bezpečnostných zložiek proti demonštrantom prišlo od októbrového prevratu o život už najmenej 79 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.