Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ministri sa zhodli na mechanizme proti zneužívaniu bezvízového styku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Táto záchranná brzda, ktorú navrhli Francúzsko a Nemecko a ktorú nakoniec prijala aj exekutíva EÚ, bude teraz predmetom rokovaní s Európskym parlamentom.


Brusel 20. mája (TASR) - Ministri vnútra krajín Európskej únie sa dnes v Bruseli dohodli na mechanizme revízneho postupu, ktorý umožňuje rýchle pozastavenie výnimiek z vízovej povinnosti voči tretím krajinám.

Dôvodom obáv ministrov, ktoré viedli k návrhom na zavedenie "systému záchrannej brzdy", bola pripravovaná liberalizácia vízového režimu s Tureckom, ktoré ešte stále nesplnilo 12 z celkovo 72 požadovaných technických a právnych kritérií.

K pozastaveniu platnosti bezvízového styku dôjde, ak nebude dodržaná jedna zo súboru podmienok stanovených v dohode o uvoľnení vízového režimu, pričom pôjde o oveľa rýchlejší proces, ako to teraz umožňujú predpisy Európskej komisie (EK).

Táto záchranná brzda, ktorú navrhli Francúzsko a Nemecko a ktorú nakoniec prijala aj exekutíva EÚ, bude teraz predmetom rokovaní s Európskym parlamentom.

"Vízová liberalizácia má početné výhody pre EÚ a tretie krajiny, ale potrebujeme núdzovú brzdu pre všetky krajiny, ktoré ťažia z výnimiek vízového režimu, aby sme sa uistili, že nebude dochádzať k zneužívaniu tohto režimu," vysvetlil po skončení zasadnutia rady ministrov holandský minister pre migráciu Klaas Dijkhoff, ktorého krajina predsedá Rade EÚ.

Nový mechanizmus by mohol byť spustený aj na základe nových motívov, napríklad príliš vysokého prílivu štátnych príslušníkov tretích krajín do EÚ, ktorí zostanú v únii aj po trojmesačnom bezvízovom období.

Výnimka z vízovej povinnosti by mohla byť pozastavená aj v prípade, že krajina ťažiaca z bezvízového styku nebude plniť svoje záväzky, pokiaľ ide o readmisiu svojich občanov, alebo ak sa cez jej územie dostanú nelegálni migranti do EÚ.

Nová iniciatíva členských krajín únie sa netýka len Turecka, ale bude platná aj pre občanov Ukrajiny, Gruzínska a Kosova, ktoré sa rovnako tešia bezvízovému styku s krajinami EÚ. Spolu pôjde o takmer 130 miliónov ľudí z uvedených štyroch krajín, ktorí už nebudú potrebovať krátkodobé víza pre pobyt v schengenskom priestore.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v tejto súvislosti upozornil, že navrhovaný mechanizmus revízneho postupu je zameraný na všetky krajiny bezvízového styku a nie je konkrétne namierený proti žiadnej tretej krajine.