Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Za premiéra v Bhutáne bol po druhýkrát zvolený Tshering Tobgay

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šéf liberálnej PDP Tshering Tobgay bol premiérom Bhutánu aj v rokoch 2013-2018. V utorkových parlamentných voľbách získal 30 zo 47 kresiel.

Thimphu 10. januára (TASR) - Bhutánski voliči zvolili Tsheringa Tobgaya po druhýkrát za premiéra po tom, ako jeho Ľudovodemokratická strana (PDP) získala takmer dve tretiny kresiel. Uviedla to volebná komisia vo výsledkoch parlamentných volieb zverejnených v stredu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Šéf liberálnej PDP Tobgay bol premiérom Bhutánu aj v rokoch 2013-2018. V utorkových parlamentných voľbách získal 30 zo 47 kresiel. Predvolebnej kampani dominovali vážne ekonomické problémy, ktoré spochybnili dlhodobú politiku himalájskeho kráľovstva uprednostňovať "hrubé národné šťastie" pred hospodárskym rastom.

Bhután leží medzi dvoma najľudnatejšími krajinami sveta Čínou a Indiou. Obe veľmoci pozorovali voľby s veľkým záujmom, keďže monitorujú strategické sporné pohraničné zóny.

Premiér Indie Naréndra Módí, ktorá je kľúčový hospodársky partner Bhutánu, na sociálnej sieti X "srdečne zablahoželal svojmu priateľovi" Tobgayovi k víťazstvu vo voľbách.

Ten odpovedal slovami: "Aj ja sa teším na opätovnú úzku spoluprácu s vami s cieľom rozvíjať a posilňovať jedinečné putá priateľstva a spolupráce, ktoré spájajú naše národy."

Bývalý štátny zamestnanec Tobgay (58) je vášnivým zástancom ochrany prírody. Vyštudoval strojné inžinierstvo na Pittsburskej univerzite a magisterský titul z verejnej správy získal na Harvardovej univerzite.

Tobgay bol lídrom opozície v prvom bhutánskom parlamente, ktorý vznikol v roku 2008, krátko po nástupe súčasného kráľa Džigmeho Khesara Namgjela Wangčhuga.