Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bhután zaviedol z dôvodu koronavírusu svoju prvú celoštátnu karanténu

Bhutánsky kráľ Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (vľavo) a kráľovná Jetsun Pema. Foto: TASR/AP

Vláda vydala pokyn, aby sa približne 750.000 obyvateľov zdržiavalo doma, a zatvorila aj všetky školy, úrady a komerčné prevádzky.

Thimphu 13. augusta (TASR) - Himalájske kráľovstvo Bhután zaviedlo svoju prvú celoštátnu karanténu z dôvodu nákazy nového koronavírusu, ktorú zistili u cestujúcej po návrate do krajiny, až keď ju prepustili z povinnej izolácie. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Vláda vydala pokyn, aby sa približne 750.000 obyvateľov zdržiavalo doma, a zatvorila aj všetky školy, úrady a komerčné prevádzky.

Vo vyhlásení vlády sa uvádza, že celoštátna karanténa (lockdown) bude trvať päť až 21 dní, kým sa "nezistia a neizolujú všetky pozitívne prípady, aby sa tak okamžite prerušila reťaz prenosu".

Bhutánčanka vo veku 27 rokov mala po návrate z Kuvajtu v povinnej karanténe pre prichádzajúcich cestujúcich negatívny test na koronavírus. Medzi jej prepustením z izolácie a jej pondelkovým pozitívnym testom údajne intenzívne cestovala po Bhutáne.

Od cestovného ruchu závislá krajina zatvorila hranice pre zahraničných cestujúcich v marci po tom, čo amerického turistu hospitalizovali s ochorením COVID-19, spôsobovaným koronavírusom. Bhután hlásil 113 prípadov tejto nákazy a všetko to boli cestujúci v povinnej karanténe, okrem jedného s protikladnými výsledkami testov.