Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden a Bolsonaro absolvovali prvé vzájomné stretnutie

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a brazílsky prezident Jair Bolsonaro počas stretnutia na summite Amerík v Los Angeles vo štvrtok 9. júna 2022. Foto: TASR/AP

Títo dvaja prezidenti doteraz ešte vzájomné stretnutie neabsolvovali a ani spolu nehovorili, píše AP.

Los Angeles 10. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden a brazílsky prezident Jair Bolsonaro absolvovali vo štvrtok v Los Angeles svoje prvé vzájomné stretnutie. Jednou z tém rozhovoru boli aj prezidentské voľby v Brazílii naplánované na tento rok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Biden pochválil brazílsku demokraciu, ktorá je "plná života", i volebné inštitúcie v tejto juhoamerickej krajine. Bolsonaro sám pripomenul prezidentské voľby, ktoré sa majú v jeho krajine konať tento rok v októbri. "Želáme si úprimné, čisté, transparentné, overiteľné a spoľahlivé voľby," povedal v portugalčine. Dodal, že do úradu sa dostal prostredníctvom demokracie a vyjadril presvedčenie, že aj jeho odchod bude pomocou takýchto prostriedkov.
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro počas stretnutia s americkým prezidentom Joeom Bidenom na summite Amerík v Los Angeles vo štvrtok 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Biden a Bolsonaro rokovali v Los Angeles, kde sa v týchto dňoch koná summit Amerík. Títo dvaja prezidenti doteraz ešte vzájomné stretnutie neabsolvovali a ani spolu nehovorili, píše AP.

Bolsonaro v amerických prezidentských voľbách v novembri 2020 podporoval bývalého prezidenta Donalda Trumpa USA a bol jedným z posledných svetových lídrov, ktorí Bidenovi zagratulovali k víťazstvu, pripomína AP.
Americký prezident Joe Biden počúva brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara počas stretnutia na summite Amerík v Los Angeles vo štvrtok 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Americký a Brazílsky prezident vo štvrtok vyjadrili svoje rozdielne názory na to, ako zachovať Amazonské pralesy, píše agentúra EFE.