Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden a Draghi zdôraznili jednotný postup voči ruskej invázii

Na snímke z 10. mája 2022 sprava americký prezident Joe Biden a taliansky premiér Mario Draghi pózujú počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Draghi takisto povedal, že je na čase "hlboko popremýšľať" o prímerí.

Washington 11. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden a taliansky premiér Mario Draghi v utorok počas stretnutia v Bielom dome zdôraznili jednotný postup v bezprecedentnej reakcii Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Väzby medzi našimi dvoma krajinami budú vždy silné a - ak nič iné - táto vojna na Ukrajine ich posilňuje," povedal Draghi. Ruský prezident Vladimir Putin bol podľa talianskeho premiéra presvedčený, že môže Západ rozdeliť - no mýlil sa. "Držíme spolu," povedal.

Draghi takisto povedal, že je na čase "hlboko popremýšľať" o prímerí. "Ľudia chcú premýšľať o možnosti dosiahnuť prímerie a začať sa zaoberať vierohodnými rokovaniami," povedal taliansky premiér.

Biden sa takisto pochvalne vyjadril o jednotnej pozícii Západu. "Putin veril, že nás môže rozdeliť, my sme sa však posilnili," povedal.

Taliansko je závislé na ruskom plyne a Rím má tradične s Moskvou priateľské vzťahy, píše AFP. Draghiho vláda však podporuje úsilie potrestať Rusko za jeho útok na Ukrajinu. Draghi prisľúbil podporu Talianska pre akékoľvek sankcie EÚ na ruský sektor energetiky - aj napriek riziku. Taliansko v súčasnosti z Ruska dováža 40 percent zemného plynu, pripomína AFP.