Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Biden a Harrisová sú vo Washingtone, uctili si tam obete koronavírusu

Sprava novozvolený americký prezident Joe Biden, jeho manželka Jill Bidenová, novozvolená americká viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff počas spomienky na obete nového koronavírusu 19. januára 2021 vo Washingtone. V pozadí Washingtonov pamätník. Foto: TASR/AP

Dnes smútime a začíname proces ozdravenia spoločne, uviedla Harrisová, prvá žena-viceprezidentka v dejinách USA.

Washington 20. januára (TASR) - Budúci prezident Spojených štátov Joe Biden pricestoval v utorok do hlavného mesta Washington. Tam si spolu s budúcou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou uctil viac ako 400.000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP.

"Niekedy je ťažké spomínať (na zosnulých), avšak tak sa s tým vyrovnávame," povedal Biden v krátkom prejave pri Lincolnovom pamätníku deň pred tým, ako sa ujme prezidentského úradu. Bazén pamätníku lemovalo 400 svetiel, predstavujúc 400.000 zosnulých, informovala americká televízna stanica CNN.

"Mnoho mesiacov sme smútili osamote. Dnes večer smútime a začíname proces ozdravenia spoločne," uviedla Harrisová, prvá žena-viceprezidentka v dejinách USA. Verejnosť sa spomienke nemohla zúčastniť v dôsledku epidemiologických opatrení, pripomína AFP.

Sprava novozvolený americký prezident Joe Biden, jeho manželka Jill Bidenová, novozvolená americká viceprezidentka Kamala Harrisová a jej manžel Doug Emhoff počas spomienky na obete nového koronavírusu 19. januára 2021 vo Washingtone. Bazén Lincolnovho pamätníku lemovalo 400 svetiel, predstavujúc 400.000 zosnulých.
Foto: TASR/AP


Joe Biden, ktorý sám zažil veľkú tragédiu a je známy svojimi prejavmi empatie, zdôrazňuje potrebu zjednotiť národ po chaotických štyroch rokoch vlády odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa, komentuje AFP. Bidenova žena Neilia a dcéra Naomi zomreli pri dopravnej nehode v roku 1972 a jeho dvaja synovia Beau a Hunter utrpeli zranenia.

Počet úmrtí v spojitosti s koronavírusom SARS-CoV-2 je v USA absolútnych číslach celosvetovo zďaleka najvyšší, hoci niektoré iné krajiny zaznamenávajú viac mŕtvych v pomere k svojmu obyvateľstvu, napríklad Taliansko, Británia a Belgicko.

USA začali očkovať svojich obyvateľov v polovici decembra. Biden prisľúbil, že počas prvých 100 dní v prezidentskom úrade bude podaných 100 miliónov dávok.

Bidenovu inauguráciu, ktorá sa odohrá v stredu, komplikujú bezpečnostné obavy po útoku podporovateľov odchádzajúceho prezidenta Trumpa na budovu Kapitolu, sídla amerického Kongresu, zo 6. januára. Z tohto dôvodu v hlavnom meste rozmiestnili tisíce príslušníkov Národnej gardy. Trump už skôr oznámil, že sa na inaugurácii nezúčastní.