Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biden a Johnson zablahoželali novému nemeckému kancelárovi Scholzovi

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz, 8. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Bývalý minister financií Scholz bol oficiálne vymenovaný za deviateho povojnového lídra Nemecka.

Washington/Londýn 8. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu novému nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý vystriedal vo funkcii Angelu Merkelovú. Biden uviedol, že sa teší na budovanie silných vzťahov medzi oboma krajinami. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Teším sa na budovanie silných vzťahov medzi našimi dvoma krajinami a na úzku spoluprácu v dosahovaní pokroku pri riešení dnešných celosvetových výziev," napísal Biden na Twitteri v gratulácii novému nemeckému kancelárovi Scholzovi.

Britský premiér Boris Johnson v stredu Scholzovi takisto zablahoželal a zdôraznil dlhodobé vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Nemeckom, európskou veľmocou.

"Blahoželám, Olaf Scholz, k vášmu vymenovaniu za nemeckého kancelára. Nemecko a Spojené kráľovstvo sú blízki priatelia a verní spojenci a ja sa teším na úzku spoluprácu v nasledujúcich rokoch," uviedol v tvíte Johnson.

Bývalý minister financií Scholz bol v stredu oficiálne vymenovaný za deviateho povojnového lídra Nemecka. Vystriedal Merkelovú, ktorá strávila "pri kormidle" 16 rokov.

Britský premiér vzdal hold odchádzajúcej kancelárke a nazval ju "titanom medzinárodnej diplomacie", pretože "určite prispela k svetovej politike najviac zo všetkých európskych lídrov tohto storočia".