Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden a Kišida rokovali o spojenectve a obrannej stratégii

Prezident Joe Biden sa v piatok 13. januára 2023 vo Washingtone stretol s japonským premiérom Fumiom Kišidom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Foto: TASR/AP

Japonsko a Spojené štáty v súčasnosti čelia najkomplikovanejšej bezpečnostnej situácii v modernej histórii, povedal Kišida Bidenovi.

Washington 14. januára (TASR) - Prezident Spojených štátov Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida v piatok v Bielom dome diskutovali o posilnení vojenskej pozície Tokia. Rokovania boli súčasťou prehĺbenia vzájomného spojenectva v súvislosti s udržaním stability v oblasti ázijského Tichomoria. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden uviedol, že "japonské a americké spoločné demokratické hodnoty sú zdrojom sily a spojenectva". Dodal, že s Kišidom budú rokovať o "modernizácii vojenského partnerstva" a privítal japonské zvyšovanie výdavkov na obranu a tamojšiu novú bezpečnostnú stratégiu.

"Budem hovoriť úplne jasne – Spojené štáty sú úplne oddané spojenectvu s Japonskom a odhodlané (podporiť) japonskú obranu," vyhlásil šéf Bieleho domu.

Agentúra AFP pripomína, že Japonsko vlani v decembri oznámilo, že do roku 2027 plánuje zvýšiť výdavky na obranu na hodnotu dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Rozhodlo sa tak v súvislosti s narastajúcim napätím zo strany Číny a Severnej Kórey.

"Japonsko a Spojené štáty v súčasnosti čelia najkomplikovanejšej bezpečnostnej situácii v modernej histórii,"
povedal Kišida Bidenovi. Podľa jeho názoru posilnenie japonskej obrannej pozície "zaistí mier a prosperitu v regióne".