Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden a Macron gratulujú novému brazílskemu prezidentovi da Silvovi

Na snímke novozvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva máva voličom po výhre v druhom kole prezidentských volieb nad súčasnou pravicovou hlavou štátu Jairom Bolsonarom v brazílskom Sao Paule 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér Pedro Sánchez nazval víťazstvo da Silvu krokom smerom k "pokroku a nádeji", píše denník The Guardian.

Washington/Paríž 31. októbra (TASR) - Šéf Bieleho domu Joe Biden zagratuloval v noci na pondelok novému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi k víťazstvu v "slobodných, spravodlivých a dôveryhodných" voľbách. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Americký prezident Biden vo vyhlásení uviedol, že sa teší na pokračovanie vzájomnej spolupráce USA a Brazílie v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v tvíte uviedol, že víťazstvo da Silvu v nedeľných prezidentských voľbách, v ktorých porazil súčasnú pravicovú hlavu štátu Jaira Bolsonara, "otvára novú kapitolu v dejinách Brazílie".

"Spoločne spojíme sily, aby sme zvládli mnohé spoločné výzvy a obnovili priateľské puto medzi našimi krajinami," uviedol Macron na sociálnej sieti Twitter po zverejnení konečných výsledkov druhého kola volieb v najväčšej krajine Latinskej Ameriky.

Španielsky premiér Pedro Sánchez nazval víťazstvo da Silvu krokom smerom k "pokroku a nádeji", píše denník The Guardian. Kanadský premiér Justin Trudeau zdôraznil, že sa teší na spoluprácu ohľadom presadzovania spoločných priorít, medzi ktoré patrí napríklad ochrana životného prostredia.

Luiz Inácio Lula da Silva (77), ktorý zastával prezidentský post už aj v rokoch 2003 až 2010, dosiahol v nedeľu po zrátaní viac ako 99 percent hlasov 50,9 percenta a porazil tak Bolsonara. Ten získal 49,1 percenta hlasov, píše agentúra AP.

Da Silva bol prvým ľavicovým prezidentom Brazílie a tiež prvý, ktorý pochádzal z prostredia robotníckej triedy. Vďaka jeho sociálnym programom sa z chudoby dostalo zhruba 30 miliónov Brazílčanov. Nerovnosti však stále pretrvávajú. Da Silva prisľúbil okrem iného väčšiu zodpovednosť čo sa týka riešenia environmentálnych otázok.