Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden a Macron: USA a EÚ sa skoordinujú pri klíme aj energetike

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Macrona pôjde o synchronizáciu v niektorých kľúčových sektoroch vrátane výroby polovodičov a batérií a využitia vodíka.

Washington 1. decembra (TASR) - Najvyšší predstavitelia Spojených štátov a Francúzska – Joe Biden a Emmanuel Macron – sa na štvrtkovom stretnutí v Bielom dome dohodli, že USA a EÚ budú koordinovať svoje kroky v oblasti klímy a energetiky, informuje TASR na základe tlačovej konferencie oboch politikov.

Podľa Macrona pôjde o synchronizáciu v niektorých kľúčových sektoroch vrátane výroby polovodičov a batérií a využitia vodíka.

Ako uviedol Biden, bude sa to okrem výroby týkať aj dodávateľských reťazcov a inovácií.

Pred schôdzkou týchto predstaviteľov sa hovorilo o možnej obchodnej vojne medzi USA a EÚ prostredníctvom dotácií zelenej ekonomiky na oboch stranách.

Macron v stredu – počas prvého dňa návštevy v USA, keď navštívil centrálu NASA, Arlingtonský národný cintorín a absolvoval stretnutia s predstaviteľmi Kongresu – prekvapil svojich hostiteľov ostrou kritikou Bidenovej zelenej ekonomickej politiky, ktorá podľa neho zlikviduje pracovné miesta v Európe.

V rovnakom tóne pokračoval v štvrtkovom rozhovore s americkou televíziou ABC, keď povedal, že Bidenove opatrenia spôsobia konkurenčnú nevýhodu pre Európu. Reagoval na plány americkej administratívy naliať miliardy dolárov do zeleného priemyslu s podporou výroby priamo v USA.

"Výsledkom bude, že možno si vyriešite svoj vlastný problém, ale zväčšíte môj problém. Mrzí ma, že to musím povedať takto otvorene," povedal v stredu Macron a dodal, že táto Bidenova politika môže "rozdeliť Západ".