Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden a Pelosiová žiadajú demisiu guvernéra štátu New York A. Cuoma

Na snímke uprostred americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Cuomo, ktorý na celom svete žal chválu za svoju včasnú reakciu na covidovú pandémiu, odmietol obvinenia z obťažovania i výzvy, aby podal demisiu.

New York 4. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden sa v utorok pripojil k popredným demokratom a vyzval vplyvného guvernéra amerického štátu New York Andrewa Cuoma na odstúpenie po tom, ako nezávislé vyšetrovanie dospelo k záveru, že sexuálne obťažoval viacero žien. Informovala o tom agentúra AFP.

Cuomo, ktorý na celom svete žal chválu za svoju včasnú reakciu na covidovú pandémiu, odmietol obvinenia z obťažovania i výzvy, aby podal demisiu.

Podľa agentúry AFP sa však Cuomova pozícia zdá byť ohrozená, keďže na demisiu ho okrem Bidena vyzvala aj predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a ďalší demokratickí kongresmani, ktorí podporili návrhy, aby sa voči Cuomovi začal proces ústavnej obžaloby – impeachment.

Výzvy na odchod Cuoma z funkcie sa objavili bezprostredne po tom, ako newyorská prokurátorka Letitia Jamesová v utorok oznámila závery vyšetrovania, z ktorých vyplýva, že Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných a bývalých štátnych zamestnankýň, čím porušil federálne zákony i legislatívu štátu New York.

Podľa vyjadrenia Jamesovej sa Cuomo dopustil "nevítaných a nekonsenzuálnych dotykov a mal množstvo komentárov sugestívnej sexuálnej povahy, čo vytváralo pre ženy nepriateľské pracovné prostredie".

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že Cuomo a jeho tím podnikli odvetné opatrenia voči najmenej jednej bývalej zamestnankyni za to, že zverejnila svoje nepríjemné zážitky s obťažovaním.