Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden a Putin absolvujú vo štvrtok telefonický rozhovor

Americký prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v priebehu decembra požiadalo USA a NATO o bezpečnostné záruky, pričom žiada predovšetkým zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ.

Washington/Moskva 29. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin absolvujú vo štvrtok telefonický rozhovor. Požiadal oň šéf Kremľa. Americkej televíznej stanici CNN to v stredu povedala hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Emily Horneová.

Biden žiadosť ruského prezidenta prijal, keďže podľa neho "priamy dialóg medzi lídrami nemožno ničím nahradiť", uviedla Horneová.

Dodala, že Bidenova administratíva podniká intenzívne diplomatické kroky v spolupráci so spojencami a partnermi v Európe v reakcii na zvyšovanie ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou. Predstavitelia USA podľa Horneovej v tejto súvislosti už rokovali s NATO, Európskou úniou, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či krajinami Bukureštskej deviatky, ktorej členom je aj Slovensko.
Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s lídrami SNŠ v rámci neformálneho summitu Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v meste Strelna pri Petrohrade.
Foto: TASR/AP

Rusko v priebehu decembra požiadalo USA a NATO o bezpečnostné záruky, pričom žiada predovšetkým zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ.

Bilaterálne diplomatické rokovania medzi USA a Ruskom o situácii na hraniciach s Ukrajinou i ruskej žiadosti o bezpečnostné záruky sú naplánované na 10. januára v Ženeve.

Biden a Putin rokovali prostredníctvom videohovoru pred troma týždňami. Americký prezident varoval svojho náprotivka, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu sú USA pripravené uvaliť na Rusko rozsiahle sankcie a posilniť svoju vojenskú prítomnosť na východnom krídle NATO. Putin zase upozornil, že jeho krajina bude nútená reagovať na prípadné ďalšie rozširovanie Aliancie smerom na východ, pričom osobitne spomenul Ukrajinu a Gruzínsko.