Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden a Putin budú popoludní rokovať cez videohovor, najmä o Ukrajine

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prvý summit Bidena s Putinom sa uskutočnil v júni v Ženeve. Dohodli sa na začiatku nových rokovaní o jadrovom odzbrojení.

Moskva/Washington 7. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký náprotivok Joe Biden budú v utorok o 16.00 h SEČ rokovať prostredníctvom videohovoru. Jednou z hlavných tém rozhovoru má byť napätie súvisiace s Ukrajinou, pričom podľa Kremľa budú lídri diskutovať aj o prípadných bezpečnostných zárukách medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou, informovala agentúra DPA.

Putin nedávno vyzval NATO na zastavenie svojho rozširovania smerom na východ a zároveň Alianciu požiadal o právne záväzné bezpečnostné záruky. Spojené štáty medzitým obvinili Rusko z posilňovania vojenskej prítomnosti blízko hraníc s Ukrajinou, čo zo strany Kyjeva vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie.

Moskva tieto obvinenia odmietla s tým, že Kyjev zase vyslal do blízkosti samozvaných separatistických republík v oblasti Donecka a Luhanska na východe Ukrajiny 120.000 vojakov.

Prvý summit Bidena s Putinom sa uskutočnil v júni v Ženeve. Dohodli sa na začiatku nových rokovaní o jadrovom odzbrojení.