Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden a Putin ukončili prvé rokovania, pokračujú v rozšírenom formáte

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a americký prezident Joe Biden sa usmievajú pred vilou La Grange v Ženeve v stredu 16. júna 2021. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že summit lídrov USA a Ruska potrvá štyri až päť hodín. Po rokovaniach absolvujú Putin a Biden samostatné tlačové konferencie.

Ženeva 16. júna (TASR) - Šéf Bieleho domu Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin ukončili prvé kolo stredajších rokovaní, ktoré sa konajú vo švajčiarskej Ženeve. Ako uvádza agentúra AP, po krátkej prestávke nasledovalo ďalšie z dvoch stretnutí v rozšírenom formáte.

Na prvom kole summitu, ktoré trvalo necelé dve hodiny, sa okrem Bidena a Putina zúčastnili aj šéfovia diplomacií oboch krajín Antony Blinken a Sergej Lavrov a dvojica tlmočníkov. Ešte pred začiatkom rokovaní v knižnici vily La Grange sa konalo stretnutie so švajčiarskym prezidentom Guyom Parmelinom.

Predstaviteľ Bieleho domu potvrdil, že v stredu popoludní sa uskutočnia ďalšie dve schôdzky. Za Spojené štáty sa na nich majú zúčastniť Blinken, prezidentov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, námestníčka ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Victoria Nulandová, veľvyslanec USA v Rusku John Sullivan a odborníci na Rusko z Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Eric Green a Stergos Kaloudis.

Medzi členov ruskej delegácie patria Lavrov a jeho námestník Sergej Riabkov, Putinov hlavný poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov, náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov, ako aj Putinov hovorca Dmitrij Peskov a ruskí vyslanci pre Ukrajinu a Sýriu.

Očakáva sa, že summit lídrov USA a Ruska potrvá štyri až päť hodín. Po rokovaniach absolvujú Putin a Biden samostatné tlačové konferencie.

Témami vzájomných rozhovorov sú strategická stabilita, kybernetická bezpečnosť, klimatická zmena a pandémia koronavírusu. Biden a Putin by sa mali tiež venovať prípadu väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného, regionálnym krízam na Ukrajine, v Sýrii a v Líbyi, ako aj iránskemu jadrovému programu a Afghanistanu.