Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden a Sunak rokovali o posilnení spolupráce, ale aj o Ukrajine

Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a americký prezident Joe Biden pózujú počas stretnutia v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 8. júna 2023. Foto: TASR/AP

Britský premiér vyjadril presvedčenie, že Británia a USA môžu spoločne viesť svet - vrátane oblasti národnej bezpečnosti.

Washington 9. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak vo štvrtok oznámili nové strategické partnerstvo s cieľom lepšie čeliť hospodárskej nestabilite i výzvam zo strany Ruska a Číny. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP, DPA a stanice Sky News.

Na rokovaní v Bielom dome hovorili aj o ruskej invázii na Ukrajinu. Demokrat Biden vyjadril presvedčenie, že USA budú tejto krajine dlhodobo poskytovať vojenskú podporu aj napriek váhavým postojom niektorým členom Republikánskej strany.

Prezident takisto vyjadril podporu úsiliu Spojeného kráľovstva v oblasti regulácie umelej inteligencie. Tá má podľa jeho slov potenciál spôsobiť rozsiahle škody, ak sa vymkne spod kontroly.

So Sunakom sa dohodli aj na posilnení spolupráce v oblasti "zelenej" energie.

Britský premiér vyjadril presvedčenie, že Británia a USA môžu spoločne viesť svet - vrátane oblasti národnej bezpečnosti.

Prínos USA k vojne na Ukrajine označil za rozhodujúci a tiež uviedol, že hospodárska bezpečnosť musí byť chránená pred účastníkmi ako sú Rusko a Čína.