Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden a Sunak rokovali o Ukrajine, o dopade rakety v Poľsku, aj o Číne

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak pózujú počas stretnutia na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Biden pred stretnutím uviedol, že raketa, ktorá zasiahla poľské územie, zrejme nebola vypálená z Ruska.

Nusa Dua 16. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak potvrdili v stredu počas spoločného stretnutia svoju neochvejnú podporu Ukrajine, pričom hovorili aj o utorkovom výbuchu v Poľsku a o výzvach, ktoré predstavuje Čína. Oznámil to Biely dom, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Obaja lídri, ktorí sa stretli na okraj summitu G20 na indonézskom ostrove Bali, uviedli, že plne podporia vyšetrovanie týkajúce sa utorkového výbuchu v Poľsku.

Biden pred stretnutím uviedol, že raketa, ktorá zasiahla poľské územie, zrejme nebola vypálená z Ruska. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorého citovala agentúra AP, predbežné zistenia naznačujú, že táto raketa bola vypálená Ukrajinou a mala zostreliť prichádzajúcu ruskú raketu.

"Lídri hovorili o ruských barbarských útokoch na Ukrajine a poukázali, že ich vlády Ukrajinu silne podporujú," uvádza Biely dom vo vyhlásení.

Downing Street vo vyhlásení takisto uviedla, že obaja lídri považujú ruského prezidenta Vladimira Putina za priamo zodpovedného za rastúcu infláciu a s tým spojené ekonomické problémy.

Biden a Sunak hovorili na stretnutí aj o celom rade iných svetových záležitostí vrátane Číny či klimatickej krízy. Obaja tiež potvrdili svoj spoločný záväzok ochrániť prínos Veľkopiatkovej dohody z apríla 1998, ktorá priniesla mier v Severnom Írsku.