Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden a Varadkar vyjadrili podporu pobrexitovej dohode Británie a EÚ

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a írsky premiér Leo Varadkar diskutujú počas stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone v piatok 17. marca 2023. Foto: TASR/AP

Biden a írsky premiér sa stretli vo Washingtone, aby si pripomenuli sviatok Dňa svätého Patrika, píše Reuters.

Washington 18. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden a írsky premiér Leo Varadkar vyjadrili v piatok podporu dohode medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ o pobrexitových pravidlách v oblasti obchodu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Spojené kráľovstvo 27. februára dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite.

Biden podľa svojich slov o tejto dohode v predchádzajúcich dňoch hovoril s britským premiérom Rishim Sunakom v Kalifornii.

"Je to dôležitý, dôležitý krok a pomôže zaistiť, aby všetci ľudia v Severnom Írsku mali príležitosť dosahovať svoj plný potenciál," povedal.

Varadkar sa predtým poďakoval USA za podporu írskeho postoja v spojitosti s brexitom.

Biden a írsky premiér sa stretli vo Washingtone, aby si pripomenuli sviatok Dňa svätého Patrika, píše Reuters. V priestoroch washingtonského Kapitolu absolvovali obed so zákonodarcami oboch krajín. Biden vyjadril svoje želanie nájsť spoločné východisko s republikánmi.

Americký prezident, ktorý sa otvorene hlási k svojim írskom koreňom, tento týždeň potvrdil, že čoskoro pri príležitosti uzatvorenia Veľkopiatkovej dohody navštívi Írsko a Severné Írsko. Táto dohoda podpísaná 10. apríla 1998 priniesla mier v Severnom Írsku po troch desaťročiach plných násilností súvisiacich s britskou vládou.