Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden a Netanjahu spolu telefonovali prvýkrát po vyše mesiaci

Na archívnej snímke sprava americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Biden čoraz viac otvorene kritizuje počet zabitých Palestínčanov a zúfalú humanitárnu situáciu v Pásme Gazy.

Washington 18. marca (TASR) - Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Názorové rozpory medzi oboma spojencami silnejú, týkajú sa napríklad potravinovej krízy v palestínskom Pásme Gazy či spôsobu vedenia vojny. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP.

Telefonát oboch politikov nasledoval po tom, čo republikánov vo Washingtone a izraelských predstaviteľov nahnevalo, keď demokratický líder senátnej väčšiny Chuck Schumer ostro kritizoval Netanjahuov spôsob vedenia vojny v Pásme Gazy a vyzval Izrael na usporiadanie nových volieb. Dodal totiž, že pravicovo nacionalistická koalícia izraelského premiéra už nie je v súlade s potrebami krajiny a že sám Netanjahu predstavuje zásadnú prekážku pre mier.

Obe skupiny, republikáni vo Washingtone a izraelskí predstavitelia, preto obvinili demokratického lídra z porušenia nepísaného pravidla nezasahovať do volebnej politiky blízkeho spojenca.

Biden nezopakoval Schumerovu výzvu na nové voľby v Izraeli, ale povedal, že podľa neho mal "dobrý prejav", ktorý odzrkadľuje obavy mnohých Američanov.

Americký a izraelský líder sa predtým naposledy spolu rozprávali 15. februára, pripomína agentúra AFP. Biden čoraz viac otvorene kritizuje počet zabitých Palestínčanov a zúfalú humanitárnu situáciu v Pásme Gazy. Izrael tam vedie vojenské operáciu proti militantnému hnutiu Hamas, v reakcii na útoky hnutia zo 7. októbra.