Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Biden bude 1. decembra hostiť Macrona v Bielom dome

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Parížom a Washingtonom sa vlani skomplikovali.

Washington 26. septembra (TASR) - Prezident USA Joe Biden privíta 1. decembra francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Bielom dome na štátnej návšteve. V pondelok to oznámila Bidenova tlačová tajomníčka Karine Jean-Pierreová. TASR informuje podľa správ agentúr AFP, AP a Reuters.

Návšteva "zdôrazní hlboké a stále priateľstvo medzi Spojenými štátmi a Francúzskom, naším najstarším spojencom", povedala novinárom Jean-Pierreová. "S Francúzskom úzko spolupracujeme na kompletnej škále celosvetových výziev... vrátane vojny na Ukrajine," dodala.

Štátne návštevy majú slávnostnejší priebeh než bežné stretnutia amerických prezidentov so zahraničnými lídrami. Počas Bidenovho pôsobenia v prezidentskom úrade sa doteraz žiadna neuskutočnila, čo hovorkyňa pripísala koronavírusovým obmedzeniam.

Na otázku, prečo dostalo Francúzsko prednosť pred ostatnými spojencami USA, hovorkyňa vysvetlila, že Biden pokladá Macrona za "blízkeho a vzácneho partnera". A dodala: "Hlboko si ceníme náš vzťah s Francúzskom."

Vzťahy medzi oboma krajinami sa "zakladajú na spoločných demokratických hodnotách, ekonomických väzbách a spolupráci v obrannej a bezpečnostnej oblasti," vyhlásila.

Vzťahy medzi Parížom a Washingtonom sa vlani skomplikovali. Austrália nečakane oznámila, že odstupuje od zmluvy na nákup konvenčných francúzskych ponoriek a uprednostnila zmluvu na americké ponorky s jadrovým pohonom.