Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden chce z prisťahovaleckých zákonov odstrániť výraz cudzinec

Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Výraz "ilegálny prisťahovalec" obhajcovia práv imigrantov dlho označovali za hanlivý a dehumanizujúci.

Washington 22. januára (TASR) - Nový americký prezident Joe Biden predložil návrh zákona, ktorý by v prípade schválenia v Kongrese nahradil v imigračných zákonoch slovo "alien" (cudzinec) výrazom "noncitizen" (osoba bez občianstva). Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN.

Podľa Bidenovej administratívy ide o súčasť opatrení snažiacich sa zaviesť spravodlivý a účinný imigračný systém, ktorý sa bude zameriavať na ochranu národnej bezpečnosti, hraníc a občanov.

Výraz "ilegálny prisťahovalec" obhajcovia práv imigrantov dlho označovali za hanlivý a dehumanizujúci. Ako pripomína CNN, počas úradovania Donalda Trumpa - obhajcu tvrdej imigračnej politiky - vzbudzovalo toto označenie ešte väčšie vášne. Množstvo predstaviteľov Trumpovej administratívy totiž presadzovalo jeho používanie, naopak na úrovni jednotlivých štátov sa niekde pokúšali o zmenu. Napríklad Kalifornia v roku 2015 odstránila slovo prisťahovalec zo svojho zákonníka práce. Z niektorých svojich dokumentov minulý rok vyňalo tento výraz aj mesto New York.

Americké zákony v súčasnosti definujú "ilegálneho prisťahovalca" ako "osobu, ktorá nie je občanom alebo štátnym príslušníkom Spojených štátov". Predstavitelia Trumpovej administratívy podľa CNN v snahe obhájiť svoj slovník v minulosti poukazovali práve na časté používanie tohto pojmu v americkej legislatíve. V roku 2018 Trumpov vtedajší minister spravodlivosti Jeff Sessions nariadil prokurátorom, aby na osobu, ktorá je v USA nelegálne, označovali ako "ilegálneho prisťahovalca".

Samotný Trump tento výraz často používal v prejavoch, keď varoval pred "nebezpečenstvom nekontrolovaného ilegálneho prisťahovalectva". Minulý týždeň počas návštevy pohraničnej oblasti s Mexikom v štáte Texas, kde nariadil postaviť bariéru, Trump v jednom zo svojich posledných verejných vystúpení použil tento výraz najmenej päťkrát, pripomína CNN.

Demokrat Joe Biden v stredu, krátko pred prevzatím úradu od Donalda Trumpa, naznačil, že v migračnej politike chce zaujať zásadne odlišný prístup než jeho predchodca. Okrem iného zrušil zákaz vstupu pre ľudí z prevažne moslimských krajín a zablokoval i financovanie výstavby bariéry na hraniciach s Mexikom. Bidenova administratíva tiež od piatka na 100 dní zastaví všetky deportácie z územia Spojených štátov.