Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden: Čína nechce, aby KĽDR eskalovala napätie

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas ich bilaterálneho stretnutia pred začiatkom summitu G20 na indonézskom ostrove Bali 14. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Zároveň varoval KĽDR, že v prípade ďalších provokácií či prípadnej jadrovej skúšky posilnia Spojené štáty svoje vojenské kapacity v oblasti.

Jakarta 14. novembra (TASR) - Čína podľa amerického prezidenta Joea Bidena nechce, aby Severná Kórea ďalej eskalovala napätie v oblasti. Biden to povedal po pondelkovom stretnutí s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom v Indonézii v súvislosti s nedávnou sériou severokórejských raketových skúšok. Informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Som presvedčený, že Čína nechce, aby Severná Kórea ďalej eskalovala situáciu," povedal Biden. Zároveň varoval KĽDR, že v prípade ďalších provokácií či prípadnej jadrovej skúšky posilnia Spojené štáty svoje vojenské kapacity v oblasti.

Ako Biden neskôr vysvetlil na tlačovej konferencii, Simu povedal, že Peking je povinný pokúsiť sa Pchjongjang odhovoriť od celkovo siedmej jadrovej skúšky. Šéf Bieleho domu však priznal, že nie je si istý, či na to Čína má možnosti. Agentúra Reuters pripomenula, že podľa Južnej Kórey jej severný sused po niekoľkoročnej prestávke v jadrových skúškach dokončil prípravy na ďalší test.

Juhokórejská agentúra Jonhap si vo vyhlásení Bieleho domu po rokovaní Bidena a Siho všimla výzvu Spojených štátov voči "všetkým členom svetového spoločenstva", aby povzbudili KĽDR k "zodpovednému správaniu sa". Biden zároveň potvrdil "neochvejný záväzok Spojených štátov brániť svojich spojencov v indicko-tichomorskom priestore".