Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Biden: Demokracia nepozná hranice

Prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Biden počas summitu prisľúbil, že USA vynaložia budúci rok 424 miliónov dolárov (376 miliónov eur) na podporu nezávislých médií, boj proti korupcii a ďalšie aktivity po celom svete.

Washington 11. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden ukončil v piatok dvojdňový virtuálny Summit za demokraciu (S4D), na ktorom svetoví lídri, ale aj zástupcovia občianskej spoločnosti a súkromného sektora diskutovali o tom, ako posilniť demokraciu a chrániť ju proti autoritárstvu.

"Demokracia nepozná hranice. Hovorí všetkými jazykmi. Žije v protikorupčných aktivistoch, ochrancoch ľudských práv, novinároch," cituje Bidenove záverečné slová agentúra AFP.

"Zaviazali sme sa spolupracovať so všetkými, ktorí zdieľajú tieto hodnoty," vyhlásil Biden a dodal, že Spojené štáty budú stáť po boku tých, "ktorí dajú svojmu ľudu možnosť slobodne dýchať a nebudú ho dusiť železnou rukou."

Agentúra AP dodáva, že táto udalosť bola skôr o začatí globálnej diskusie o tom ako zastaviť úpadok demokracie, než o okamžitých výsledkoch alebo o rozširovaní dosahu demokracie.

Biden a svetoví lídri na summite ohlásili iniciatívy, ktoré majú viesť k zastaveniu autokratických režimov zneužívajúcich špičkové technológie na potlačenie nesúhlasu, k posilneniu volebnej integrity a nezávislých médií. Chcú vyvinúť ďalšie úsilie, o ktorom americký prezident povedal, že "bude úrodnou pôdou pre rozvoj demokracií po celom svete“.

Americký prezident tiež priznal, že cesta vpred bola v čase nárastu autoritárstva na celom svete pre demokracie náročná. "Vieme, aká ťažká práca je pred nami, ale tiež vieme, že sa na túto výzvu cítime," poznamenal Biden na záver virtuálneho summitu.

Biden počas summitu prisľúbil, že USA vynaložia budúci rok 424 miliónov dolárov (376 miliónov eur) na podporu nezávislých médií, boj proti korupcii a ďalšie aktivity po celom svete.

Snahou americkej administratívy bolo poňať virtuálny summit ako štartovací bod pre viac ako 100 krajín, ktoré vyzvala na spoluprácu v časoch ťažkých pre demokraciu. Biden, ktorý si tento summit stanovil ako prioritu počas svojho prvého roku v úrade, povedal, že chce osobne zvolať ďalší takýto summit na budúci rok.

Slovensko na summite zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vo štvrtok večer vystúpila v paneli s názvom "Prevencia a boj proti korupcii".