Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden: V najbližších hodinách môže dosť k útoku na kábulské letisko

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Biden: Do 36 hodín pravdepodobne dôjde k ďalšiemu útoku na kábulské letisko

Washington 29. augusta (TASR) - Je vysoko pravdepodobné, že v najbližších 24 až 36 hodinách dôjde k ďalšiemu teroristickému útoku na kábulské letisko, oznámil v sobotu americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra AFP.

"Situácia na mieste je naďalej mimoriadne nebezpečná a hrozba teroristických útokov na letisko zostáva vysoká. Naši velitelia ma informovali, že (teroristi) veľmi pravdepodobne zaútočia v nasledujúcich 24-36 hodinách," povedal Biden po neverejnom brífingu s vládnym bezpečnostným tímom.

Americký prezident zároveň poznamenal, že útok americkým dronom na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v Afganistane, ku ktorému došlo skôr v sobotu, "nebol posledný".

Pri štvrtkovom samovražednom bombovom útoku pri letisku Hámida Karzaja v Kábule zahynulo podľa niektorých médií vrátane stanice CNN viac ako 170 civilistov a najmenej 200 utrpelo zranenia. Pri explózii prišlo o život aj 13 amerických vojakov.

Pri spomínanom odvetnom útoku Spojených štátov zahynuli podľa ministerstva obrany (Pentagón) dvaja vysokopostavení členovia IS a ďalší utrpel zranenia. Zranenia neutrpel žiadny civilista, uviedol na tlačovej konferencii Pentagónu generálmajor Hank Taylor.

Washington stanovil ako konečný termín odchodu z Afganistanu utorok 31. augusta. Spojené štáty avizovali, že budú z Kábulu prevádzkovať evakuačné lety do poslednej chvíle.