Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden: Doplňujúce voľby budú pre demokraciu USA rozhodujúcim momentom

Americký prezident Joe Biden reční o hrozbách demokracie pred budúcotýždňovými voľbami vo Washingtone 2. novembra 2022. Foto: TASR/AP

S voličmi sa stretáva i bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý vyzval priaznivcov republikánov na vytvorenie obrovskej červenej vlny, aby porazili demokratov.

Philadelphia/Latrobe 6. novembra (TASR) - Prezident Spojených štátov Joe Biden v noci na nedeľu vyhlásil, že budúcotýždňové doplňujúce voľby do Kongresu budú "rozhodujúcim momentom" pre osud americkej demokracie. Uviedol to na stretnutí s voličmi v Philadelphii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Na hlasovacích lístkoch je doslova demokracia. Je to rozhodujúci moment pre celý národ a tak musíme byť všetci jednotní," povedal Biden, ktorý vo voľbách podporuje kandidátov Demokratickej strany.

S voličmi sa však stretáva i bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý vyzval priaznivcov republikánov na vytvorenie "obrovskej červenej vlny", aby porazili demokratov. Len tak sa podľa neho dá zabrániť ničeniu Spojených štátov a zachrániť "americký sen". Červenou vlnou podľa AFP odkazoval na tradičnú farbu republikánov.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že republikáni majú potenciál dosiahnuť v utorkových kongresových voľbách veľké úspechy - dúfajú, že ovládnu nielen Snemovňu reprezentantov, ale aj Senát.

Biden v piatok vyhlásil, že demokrati v budúcotýždňových doplňujúcich voľbách do Kongresu zvíťazia, ale varoval, že dva roky budú ťažké, ak sa prieskumy verejnej mienky ukážu ako správne a zvíťazia republikáni.

Američania si budú v utorok 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov Kongresu a 35 senátorov. V niektorých štátoch sa konajú aj regionálne voľby či voľby guvernérov.