Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden dostal posilňujúcu dávku upravenej vakcíny proti covidu

Americký prezident Joe Biden sa očkuje posilňujúcou dávkou upravenej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Bielom dome vo Washingtone v utorok 25. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Upravená dávka, ktorú prezident dostal v utorok pred novinármi v Bielom dome, je cielená proti dvom subvariantom koronavírusu.

Washington 26. októbra (TASR) - Prezident USA Joe Biden dostal v utorok posilňujúcu dávku upravenej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a vyzval Američanov, aby pred zimou nasledovali jeho príklad. Biden zdôraznil, že už nikto nemusí zomrieť na donedávna zničujúci koronavírus. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Biden (79) sa koronavírusom nakazil pred troma mesiacmi a mal mierny priebeh ochorenia. Druhú posilňujúci dávku vakcíny dostal koncom marca.

Upravená dávka, ktorú prezident dostal v utorok pred novinármi v Bielom dome, je cielená proti dvom subvariantom koronavírusu.

Biden už predtým oznámil, že chce dosiahnuť, aby sa čo najviac Američanov dalo zaočkovať posilňujúcou novou verziou vakcíny ešte pred cestovaním počas veľkých sviatkov, akým je Deň vďakyvzdania alebo koniec roka.

"Vyzývam všetkých Američanov... aby si čo najskôr dali vpichnúť dávku. Stále sú stovky ľudí, ktorí každý deň zomierajú na covid, stovky. Toto číslo zrejme cez zimu stúpne, ale... tento rok sa dá takmer každému úmrtiu zabrániť," uviedol v utorok.

Biden vysvetlil, že vláda a veľké siete lekární spoločne pracujú na tom, aby zaistili posilňujúcu dávku pre každého a bezplatne. Predstavitelia týchto sietí sa dokonca k nemu na pódiu pridali a sledovali podanie dávky.

"Pre covid sme už prišli o milión Američanov," dodal Biden a označil covid za "strašnú chorobu".

Zatiaľ sa dalo upravenou vakcínou zaočkovať iba 20 miliónov Američanov, vrátane len jedného z piatich seniorov, uviedol Biely dom.