Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden: Evakuačná misia v Afganistane bola mimoriadnym úspechom

Americký prezident Joe Biden počas prejavu o ukončení evakuácie v Afganistane, v Bielom dome vo Washingtone 31. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Biden počas utorkového prejavu, ktorý naživo prenášali všetky popredné televízie v USA, povedal, že bolo načase ukončiť túto vojnu v Afganistane.

Washington 31. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok označil leteckú evakuáciu, pri ktorej z Afganistanu prepravili viac ako 120.000 ľudí, za "mimoriadny úspech". Informovala o tom agentúra AFP.

"Včera v noci Spojené štáty ukončili 20 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane. (Bola to) najdlhšia vojna v histórii USA. Dokončili sme jeden z najväčších leteckých transportov v histórii. Žiadny národ nikdy nič podobné neurobil. Iba USA mali kapacitu, vôľu a schopnosť to urobiť," povedal šéf Bieleho domu.

Podľa prezidenta USA stáli Spojené štáty pred dilemou: buď sa z krajiny stiahnu, alebo vystupňujú konflikt.

"Bola to voľba medzi odchodom alebo eskaláciou. Nechcel som túto vojnu predĺžiť a nepredĺžil som ani odchod," povedal Biden.

Americký prezident zároveň dodal, že "s rešpektom nesúhlasí" s tvrdeniami, že evakuačná misia sa mala začať skôr. Podľa neho jeho administratíva už od marca ponúkala Američanom v Afganistane, že im pomôže opustiť nebezpečnú krajinu. Biden zároveň spresnil, že v krajine zostalo "100 až 200 Američanov". Ide o ľudí, ktorí majú podľa neho dvojité občianstvo a rozhodli sa v krajine zostať. Washington im vraj pomôže opustiť krajinu, ak sa tak rozhodnú.

Na archívnej snímke cez nočné videnie major generál Chris Donahue, veliteľ americkej 82. brigády nastupuje do nákladného lietadla C-17 na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 30. augusta 2021 počas evakuácie ako posledný príslušník americkej armády pri odchode z Afganistanu.
Foto: TASR/AP


Biden počas utorkového prejavu, ktorý naživo prenášali všetky popredné televízie v USA, povedal, že "bolo načase ukončiť túto vojnu" v Afganistane. Zároveň však varoval, že Spojené štáty sú odhodlané pomstiť sa teroristickej skupine Islamský štát (IS-K), ktorá sa priznala ku krvavému útoku na kábulskom letisku.

"Ešte sme s vami neskončili... Neodpustíme, nezabudneme, budeme vás prenasledovať až na kraj sveta a zaplatíte (za svoje činy) najvyššiu cenu," zdôraznil Biden, ktorý zároveň dodal, že na 13 amerických vojakov, ktorí pri evakuačnej misii zahynuli, sa nezabudne.

Samovražedný útok pri kábulskom letisku z 26. augusta si okrem životov amerických vojakov vyžiadal ďalších najmenej 169 civilných obetí. Vyše 150 ľudí sa pri krvavom incidente zranilo.